Vi är alla idag väl medvetna om hur avgörande motion och rörelse är för hälsa och välbefinnande. Det är väl bevisat av otaliga forskarrapporter att det minskar risken för allehanda sjukdomar och till och med botar i vissa fall. När det gäller psykisk ohälsa och depressioner brukar läkare till och med ordinera motion.
Fysisk aktivitet frigör positiva ämnen i hjärnan som lindrar besvären. Vem har inte hört att frisk luft och en promenad rensar hjärnan? Idag är det mer än fråga om att hinna med någon form av träning i det stressiga vardagslivet. Vi prioriterar helt enkelt annat med sämre hälsa som följd. Och när vi väl får till en timme på gymmet, med en bil- eller busstur dit, tränar vi muskler istället för kondition, i en varm och svettigt rum.
Det är vardagsmotionen som gör skillnaden! Ta trappan istället för rulltrappan, gå istället för att ta bussen 3 stationer. Ta en härlig avkopplande helgpromenad istället för att bara sitta hemma. Ta cykeln istället för bussen.
Alla behöver ta sig till sitt arbete eller skola. Vi fyller bussar, tåg och tunnelbanevagnar varje dag. På vägarna blir det långa köer vid rusning i storstäderna. I vissa fall tar det längre tid med bil än att gå! För att inte tala om mijlöaspekterna.
Att härligt alternativ är att cykla. Antingen en vanlig cykel eller en el-cykel som blivit allt vanligare på svenska gator. Många klagar på att man blir svettig av att cykla till jobbet och måste duscha när man kommer fram. Vad är då bättre än en el-cykel? Tekniken har gått fort framåt och det finns många varianter på marknaden. De allra flesta är så kallade el-hybrider som gör det möjligt att både trampa själv och låta el-motorn göra jobbet. Då väljer man själv hur mycket man vill motionera. Nu finns det alltså inga bortförklaringar längre.
Från första februari 2018 erbjöd regeringen en elfordonspremie till medborgarna. Det innebär att man som privatperson kan ansöka om en premie från Naturvårdsverket vid köp av ett elfodon. Premien ger 25% tillbaka på köpet med ett maxbelopp på 10 000kr.
Anledningen är självklar, nämligen att förbättra mijön och folkhälsan. Alla som har fyllt 18 år och är folkbokförda i Sverige kan ansöka. Som ett led i detta blev elcykeln utsedd till "årets julklapp" julen 2017.
I maj 2018 hade 33 000 svenskar ansökt och det rapporterades om uppemot 2 500 ansökningar i veckan under våren. Regeringen har lagt undan 350 miljoner kronor under två år.